Hvad sker der i hjernen, når vi bliver stressede?

Man taler i dag om stress i et langt større omfang end tidligere, og langt flere mennesker ”går ned med stress”. Når vi bliver stressede sker der en masse ting i vores underbevidsthed. En række kemiske processer iværksættes for at forberede kroppen på enten at skulle kæmpe eller flygte, det er en meget vigtig og nyttig funktion, men ikke hele tiden. Læs denne artikel for at blive klogere på hvad stress gør ved din krop, og få nogle ideer om hvordan du undgår stress.

Der er ingen tvivl om at stress er blevet et mere almindeligt fænomen end i vore forældres tid.

Hvorfor nu det?, kan man spørge sig selv om.

Jeg tror der er flere forklaringer

Vi går op i vores karriere som aldrig før.
Samfundet stiller større krav til den enkelte
Der er blevet sat ord og forklaringer på lidelsen, så måske har stress altid været der, vi har bare givet den et navn.
Når karrieren tager fart bruger vi tid på jobbet, ikke bare når vi fysisk er på arbejdspladsen, men også hjemme ved mailen og på mobilen eller palmen, som selvfølgelig er koblet op på firmaets server.

Alt dette betyder, at vi er nærværende på jobbet i rigtig mange timer hver dag. Når vi nu er så nærværende på jobbet, så betyder det at vi ikke kan være nærværende andre steder.

Nærvær er lig med fravær, forstået på den måde at når vi er nærværende på jobbet er vi fraværende fra familien, vennerne og omvendt, altså hvem skal vi skuffe – chefen eller ”sønnike”?

Er det nu så galt?

Næh, ikke i de tilfælde hvor familiens prioritet er at vi skal tjene en masse penge som vi kan bruge til at forsøde tilværelsen med, både for familien og for sig selv. Vi kan altså betale aflad for vores fravær, så gør det ikke så ondt mere…

Stress er årsag ca. en fjerdedel af al sygefravær i Danmark og koster årligt lige ved otte milliarder kroner i sygedagpenge

Problemet med stressen er at det på lang sigt har fysiske konsekvenser, fordi kroppens kemi forsøger at kompensere.

Hvis vi er oppe i det ”røde felt” alt for længe ad gangen, så producerer kroppen bla. flere blodplader, som jo skal hjælpe med at lukke et potentielt sår. Og det er i princippet godt, bare ikke hvis vi ophober store mængder af blodplader i vores system, som kan give blodpropper på længere sigt.

Det er en urgammel og fornuftig funktion, som kroppen har udviklet til når f.eks. hulemanden stod overfor en bjørn eller en sabeltiger. Kroppen producerer også endorfiner, cortisol , adrenalin og noradrenalin.

Endorfiner er kroppens eget morfinpræparat, som smertestiller og giver en let rus. Endorfiner udskiller kroppen ved smerte, ved fysisk aktivitet og har en gavnlig effekt på stress.

Binyremarven udskiller adrenalin og noradrenalin, som så cirkulerer rundt i blodet og påvirker det autonome nervesystem med at gøre kroppen klar til kamp eller flugt, dette sker på et split sekund. Blodkar bliver udvidet og det gør det muligt for blodet at strømme lettere til de vitale organer

Cortisol kommer fra binyrebarken og er i familie med adrenalin. Cortisol er et vigtigt hormon og uden det, ville vi ikke kunne klare at blive såret og vi ville også dø i en simpel operation. Cortisol er bare skadelige i større mængder. Det virker langsommere end adrenalin, men til gengæld har det en længerevarende virkning som er vigtig, når, stress er så alvorlig at den kan føre til sygdom.

Den sunde stress er den stress som opstår når vi skal præstere noget og den er proportionel med den opgave vi skal udføre, f.eks. eksamen eller fremlæggelse af et projekt på arbejdspladsen. Derefter er det vigtigt at vi kommer tilbage i det ”grønne felt” igen. Kort sagt så er denne stress beregnet til at gøre os klar til kamp mod bjørnen eller sabeltigeren.

Hvad kan vi så gøre når vi er stressede?

Vi bliver nødt til at finde ud af hvad der er årsagen til stress og derefter lave om på dette.
Det kan være, at vi skal bede chefen om at få frataget noget af arbejdet eller få ændret på måden det udføres på.
Der kan også være årsager i familien som giver stress, økonomiske forhold, sygdom eller ægteskabelige årsager samt problemer med børnene.
Når årsagen er fundet er det vigtigt at man får styr på sine prioriteter

Hvad er vigtig for mit liv
Hvad er vigtigt for mit arbejdsliv
Hvad er konsekvensen, hvis jeg laver om
Hvad er konsekvensen, hvis jeg ikke laver om
Hvad går jeg glip af
Hvad slipper jeg for
Sex er stressnedsættende – og dejligt

Tale med andre er godt, når noget gør ondt vil det standse eller bremse stressprocessen hvis man får sat ord på.

Psykologhjælp kan være godt.

Hypnoterapi kan være med til, at man finder ind til problemets kerne og via teknikker får løsnet op. Det kan også bruges til mental afslapning, hvilket også har en særdeles gunstig effekt – en slags mental massage.

God og sund kost på de rigtige tidspunkter er vigtig

Få nok søvn og nok motion.

Nyd livet og se det positive i alt, også i de negative ting.

 
 
Links

Home

Visit Us

 
SIGN UP for OUR NEWSLETTER

© Copyright Livsstil